20 Nisan 2006

Çocuk Yetiştirmek



Çocuk yetiştirmek bir sanattır diye bir söz hatırlıyorum. Ne kadar doğru. Yaklaşık 6 aydır evde kızımla beraberim ve bu süre zarfında aslında bu işin ne kadar zor olduğunu anlayabildim. Şimdiki çocukların algı düzeyleri yüksek olduğu için birçok şeyi erken öğreniyorlar.
Örneğin 3 yaşındaki kızımla giyeceği elbiseler konusunda sıkıntı yaşıyoruz. Kendi beğendiği ve istediği bir kıyafet dışında asla başka birşey giymiyor. Hediye olarak getirilen veya gönderilen bir kıyafeti eğer beğenmiyorsa yere fırlatıyor. Bu arada koç burcu, dediğim dedik bir tip olacak sanırım. Aslında kendi beğenilerinin olması, özbenliğinin oluşması hoşuma gidiyor fakat bazen sinir savaşları yaşamıyor değiliz.
Çocuklarla ilgili kitaplardan ne kadar faydalanmalıyız diye uzman biriyle konuştuğumda, kitaplardan tabii ki faydalanın ama bırakın bazı şeyler de kendiliğinden gelişsin demişti. Öyle yapmaya da çalışıyoruz zaten.
Bir de çocuklara sözle değil uygulamalı olarak birtakım şeyleri öğretmek daha etkili. Örneğin çocuğun kitap okumasını istiyorsanız evde elinizde kitap okuyor bir şekilde sizi görüyor olması nasihatten çok daha faydalı bir sonuç verecektir.
Bazen düşünüyorum, birkaç sene önce hayatımızda-yanımızda böyle bir varlık yoktu, şimdi herşey O'nun etrafında dönüyor. Bu duygu çok garip çok güzel bir duygu.
Çocukların 3-6 yaş dönemleri ile ilgili bilgi edinmek için tıklayın.

2 yorum:

  1. Merhabalar,

    Kiz cocuklarinin cogunda bu giyim sorunu yasaniyor sanirim. Mesela kis ortasinda yazlik kiyafetler giymek isteyebiliyorlar..

    Anne&baba inatlasinca cocuk daha cok inatlasiyor..En iyi cozum buyuklerin uygun gordugu 3 cesit kiyafeti sunmak ve cocugun secimine birakmak..Boylelikle cocuk kendi karar verdigi kiyafeti giyiyor ama buyukler yonlendirmis oluyor..

    Genel olarak en etkili yontem kararlilik. Cocuk aglasa, sizlasada ayni kararlilik devam ederse istediginin olmiyacaginin farkina variyor. Anne&babanin istisare ile ayni disiplini uygulamasida sart.

    Cocuklarda puan sistemi, kucuk renkli yapiskan etiketler odul icin faydali oluyor. Hem ucuz hem etkili. Odullendirme cezadan cok daha etkili.

    Allah bagislasin. Iyi huylu bir cocuk olmasini temenni ediyorum.

    saygilarimla

    YanıtlaSil
  2. Lalybird, önce hoşgeldin diyorum.
    Sözlerine katılıyorum. Kesinlikle inatlaşmak çözüm değil. Herşey güzellikle halloluyor. Ödül mekanizması da önemli. Kendi fikrini ortaya koyması anlamında yardımcı olmaya çalışıyoruz. Teşekkürler.

    YanıtlaSil