28 Temmuz 2006

Baslik Bulamadim

Artik 20 gunde bir yazmaya basladik :( bu cok kotu..
Dun Sivas'a geldim, once Kirsehir'e ugradim. Orda Selcuklular'dan kalma bir camiye gittik, tarih 1242, ismini hatirlayamiyorum. Mimari yine muhtesem, Sivas Divrigi'de bulunan Ulucami kadar degil tabii. Artik ilk goruste Selcuklu mimarisi diye cikarabiliyorum. Ilk basta gokyuzu ile ilgili bilimsel faaliyetler icin medrese olarak kullanilmis. Giris kapisinin sag ve sol kenarlarinda fuzeyi andiran sutunlar var, cok ilginc.
Ordan Kayseri'ye gectim, hep merak ederdim orayi, gercekten de guzelmis. Icine giremedik, direkt Sivas'a geldik.
II. Abdulhamid ile ilgili kitapta cok ilginc notlar vardi: beni en cok etkileyen, kendisine suikast duzenleyen (Ermeni sanirim) adami cebine para koyarak Avrupa'ya danismani olarak yollamasi. Birkez daha benzer sey yasanmis. O'nun insan kaynagini verimli kullanma dusuncesini iyice etud etmek lazim.
Su an elimde Ilber Ortayli'nin 'Osmanli'yi Yeniden Kesfetmek' kitabi var. Kitap, yazarin konusmalarinin yaziya dokulmesi seklinde, o yuzden konular biraz kopuk ama ilginc bilgiler var, henuz bitirmedim.
Kizimla yine ayriyiz, tatilden sonra Istanbul'a gectiler. Yemek camasir gibi konularda hic bilgim olmadigi icin bekarlik sultanlikmis diyemiyorum.
Bu aralar Kanal 1'deki Metin Uca'nin Passaparola'sini izliyorum, yarisma programlari arasinda yeri ayri, gayet iyi de goturuyor.
Gecen hafta Ferhat Gocer'in 'Yastayim' sarkisina taktim, sozlerini Ercan Saatci yazmis, cok guzel bir sarki.

22 yorum:

  1. Merhaba,
    öncelikle Allah kavuştursun.

    "II. Abdulhamid ile ilgili kitapta cok ilginc notlar vardi: beni en cok etkileyen, kendisine suikast duzenleyen (Ermeni sanirim) adami cebine para koyarak Avrupa'ya danismani olarak yollamasi."
    Evet, sizi gerçekten etkilemiş, çünkü bu olaydan etkilediğinizi bundan öncede dile getirmiştiniz. Etkilenmekte de kesinlikle haklısınız bence :) Acaba o suikasti düzenleyen adam da bu büyüklükten etkilenmiş mi?

    YanıtlaSil
  2. nerelerdesin suat ya...neyse hergün bakarken bugün yakaladım seni..keşke şu sivas'taki caminin adını alsaydım, :))
    şaka değil aslında çünkü böyle sorular bilgi yarışmalarında çok çıkıyor..:))
    II.Abdülhamit'le ilgili kitabı bitirmişsin sanıyorum...sevindim...
    (ikinci bir emre kadar kitap alımlarını durdurum da..o sebeple..bu aralar alamıyorum)
    Gelelim İlber Ortaylı'ya..zekasına, bilgi birikimine, sesinin frekansına , vurgusuna, hayran olduğum bir hocadır..TRT2' de programlarını izlerdim..bayılırdım ...kitabını okumanı sonra da fırsat bulursan bizlere anlatmanı isterim...çalışmalarında başarılar..
    *passaparolayı ben de severim ama o programa hiç ilgisi olmadığı halde cıbıl cıbıl kızları neden çıkarırlardı anlamam..hala çıkarıyor lar mı ?

    YanıtlaSil
  3. İlber Ortaylı benim de hocam fakülteden.
    Ama tüm objetifliğine rağmen,bir keresinde okula prof.Ahmet Akgündüz'ü konuşmacı olarak davet ettiğimizde,İstiklal Mahkemeleri ile ilgili güçlü argumanlarına karşı koyamayınca "buradaki kalabalık galiba dışardan toplanmış" diyerek bizleri küçümsemek istediğini unutmuyorum.Konferans salonu yerine küçük bir sınıfta düzenletmek istemişti bu programı.
    Yine de sevdiğim bir bilimadamıdır.

    YanıtlaSil
  4. nihayet
    döküldü yazılar...

    YanıtlaSil
  5. Ibni Sina,
    adam mutlaka etkilenmistir.Bu arada daha once yazdigimi hatirlayamadim, sanirim onceki yazidadir. Ee boyle ara verince bunlar normal...

    YanıtlaSil
  6. Baver hocam
    su bizim sirketteki websense olayi yuzunden ofiste bakamiyorum sayfalara. Evde de her zaman gprs'ten baglanmak zor oluyor veya useniyorum. Passaparola da o cibil kizlar hala var, bence de anlamsiz, programin formatina uzak.
    Kirsehir'deki medresenin adi:Cacabey Camii.Zamaninda astronomi okulu olarak kurulmus(http://www.kirsehir.web.tr/syf/teserler.htm. Bu arada ilginc bir not: Sivas'da Sahabeden Abdulvehhabi Gazi(ra)'nin turbesini ziyaret ettim. Bunca yil gitmisim oraya, hic rastlamamistim, tabela falan da yok sehir icinde. Ben sadece Eyup Sultan'i bilirdim Turkiyede. Demek baska sahabeler de var.
    Kitap alimlarini finansal problemler yuzunden mi durdurdun merak ettim.

    YanıtlaSil
  7. Cenkunal,
    Yakismamis O'na. Ama tv'de izlediklerimle ve kitaplarindan gordugum kadariyla adam asmis gercekten. Bilgisinden faydalanmak lazim...

    YanıtlaSil
  8. ....
    evet 20 gune cikti ara vermeler. Sicaklardan midir ne? Yazmak-siteye bakmak bile aklima gelmiyor.Kendime cekiduzen vermem lazim :p

    YanıtlaSil
  9. yok kitap alımları durdu..çünkü bu yoğunluk arasında en az 4 ay kitap mitap alamam..birikti ve okuyamazsam asla yenisini alamam...
    bilgiler için sağol...

    YanıtlaSil
  10. Ferhat Göçer'in Yastayım şarkısı artık eskidi güzel kardeşim.. Ben sana bir de TUAL'den KASIM şarkısını önereyim.Onu sevdiğine göre bunu bir hayli seveceksin demektir.
    Selamlar.

    YanıtlaSil
  11. Suat, Livaneli'nin "Leyla'nın Evi" isimli romanını bir kaç günde soluk soluğa bitirdim, hem Osmanlı'dan hem de Cumhuriyet in ilk yıllarından bölümler, günlük hayata ustaca yerleştirilmiş ve yoğun duygularla anlatılmış, tarihten ilginç alıntılar da var, tavsiye ederim. Livaneli nin o keyifli yalın ve akıcı üslubuyla, yaz günlerinde iyi giden bir kurgusu da mevcut.

    YanıtlaSil
  12. süper bir şarkı , bende bir ara takmıştım...demek ercan saatçi yazmış ciddi ciddi güzel yazmış :)

    YanıtlaSil
  13. Suat kardesim, hani fotograf?
    Ne guzel o kadar yer geziyorsun, fotograflayarak arsivlesen cok guzel olur. Goruntu yazidan daha cok akilda kalir hem:)

    YanıtlaSil
  14. Baver Hocam
    Bazen bende de kitaplar birikiyor, aklima geldikce uzuluyorum, sanki 'hani ne zaman sira bize gelecek' diyorlar gibi geliyor.Aslinda haklisin, alip bir koseye birakmanin anlami yok.

    YanıtlaSil
  15. e-pes yani;
    Oncelikle hosgeldin. Tual'i daha once duymadim, firsat bulunca dinleyecegim. Bu arada benden de sana bir tavsiye: Mercan Dede'nin en son albumu:Nefes. Su an da dinliyor ve sana hararetle tavsiye ediyorum. Sevgiler..

    YanıtlaSil
  16. deepness,
    kitabi duydum. Daha once hic Livaneli okumadim, uslubu hakkinda bilgim yok ama sen begenmissin. Firsat bulursam okuyacagim, tesekkurler..

    YanıtlaSil
  17. Suatım,
    Sen gez bakalım. Doğu'dan sonra Şimdide iç anadolu turu. Çok güzel Valla. Sonra artık birlikte bir Türkiye turuna çıkarız. Tabii sen, rehber olarak. :))

    YanıtlaSil
  18. Gamzeli,
    Ercan saatci'nin yazdigini ogrenince sasirdim: sarkinin sozlerini hatirlarsan: 'Bir kizim var evliyim' !!! Ilginc...Sanirim gercek bir hikaye..Ama bu aralar Mercan Dede-Nefes'i dinliyorum, muthis...

    YanıtlaSil
  19. Tahin kardesim,
    inan cok haklisin, bunun eksikligini ben de hissediyorum. Genelde fotografliyorum ama Kirsehir'de o gun tanistigimiz bir gazeteci bizi fotografladi-yollarim dedi-henuz yollamadi. Yolladiginda ekliyecegim.
    Bu konuda seni ornek almam lazim, fotolarin cok guzel...

    YanıtlaSil
  20. Cagatay,
    kardesim seni burda gormek cok guzel. Icimdeki gezmek-gormek tutkusu aklimi basimdan aliyor. Sirada Bati Karadeniz var, orayi da gormem lazim, cok methediyorlar.Aslinda Turkiye turunu cok istiyorum, insallah beraber cikariz.Sevgiler..

    YanıtlaSil
  21. Bu yorum bir blog yöneticisi tarafından silindi.

    YanıtlaSil
  22. Bu yorum bir blog yöneticisi tarafından silindi.

    YanıtlaSil