22 Ağustos 2006

Mutluluk Endeksi

Yine ara verdim yazilara, Baver Hocam'dan firca yiyecegiz simdi:)
Gecen gun gazetelerde dunya capinda yapilan bir arastirma yer almisti. Bircok farkli ulkeden insanlarla yapilan gorusmeler sonucu dunyanin en mutlu ulkesinin Danimarka oldugu sonucuna varilmis. Bunda egitim, sosyo-kulturel yasam, saglik, ekonomi gibi unsurlar gozonune alinmis. 158 ulke icinde Turkiye-yanilmiyorsam-127.sirada. Haberi hazirlayan kisiye sunu hatirlatacaktim ama sonra olmadi: Danimarkalilar dunyanin en mutlu insani olabilir fakat dunyada intihar oraninin en fazla oldugu ulkenin de yine Danimarka oldugunu unutmussunuz herhalde. Evet, bu insanlar refah icinde yasiyor, bizi uzen ve kaliteli bir yasama engel olan cogu seyi yasamiyor fakat neden mutlu degiller, iclerinde bir yerde bir eksiklik hissediyor olmalilar ki, bunu asamayip intihara basvuruyorlar.
Oryantalistlerin-batililarin biz dogululara bakisi malum. Bu anlamda onlar mi daha mutlu biz mi, bu ayri bir konu. Benim gelmek istedigim nokta, insanin icinde maddi kadar bir manevi duygunun da oldugu ve bunun doyurulmasi gerektigi. Bu iki zit kutbu beslemek lazim. En guzeli dengeyi tutturmak. Eger siz sadece maddi anlamda doygunluga ulasmak yeter diyorsaniz, gun gelecek bu maddi refah sizi sikacak ve ruhunuz daralmaya baslayacak. Ve ondan sonra arayisa gireceksiniz. Kimi Queen gibi maddi refahin zirvesine cikacak careyi baska yerde arayacak, kimi uyusturucuda devasini bulmaya calisacak ilh.
Oysa insan, ruhun o kivrandirici sorulari karsisinda icine dogru bir sefere ciksa; ben neyim-kimim, bu hayat ne, nerden geldik nereye gidecegiz, sonum yokluk mu, eger yokluksa bu varlik niye... gibi sorular sorsa, en nihayet basibos olmadigini, bir Yuce Yaratici'nin oldugunu anlayacak ve kendisini gayya kuyularina surukleyen sorularindan kurtulacaktir.
Vesselam...

20 yorum:

  1. suat hocam..yok ya niye fırça atalım..estağfirullah canım :))
    Danimarka olmasına inan şaşırmadım..niye dersen...
    İsveç, izlanda,finlandiye, norveç bu ülkelerde gerçekten böyle yaşam standardına dair garip bir büyü var gibi gelir hep bana..örneğin en çok merak ettiğim ve gidip görmek istediğim ülke Norveç'tir...Adamlar hem coğrafi olarak olaylardan uzak, hem de ekonomik olarak sıkıntılardan uzak...Örneğin Norveç'te herhalde hiç terör hareketi yoktur..İzlanda'da emin değilim ama yerleşik bir polis gücü bile yokmuş..ne yapar bu adamlar ne yer ne içerler..medeniyet bu kadar mı canım dedirten cinsten...
    neyse uzadı..ve aslında buradaki ülkelerle ilgili, insanıyla ilgili ruhsal bir takım tespitlerin olmuş..oldukça yerinde olduğunu düşünüyorum...selametle:)

    YanıtlaSil
  2. Baver Hocam,
    Bu insanlar cok mutlu oldugunu dusunuyorlar fakat bize gore sanirim can sikacak kadar duzenli bir hayatlari var.Hersey yerli yerinde falan. Oysa bizim toplumumuzda her an hersey olabilir !!
    Bazi yabancilar ulkemize gelince bu degisikligi farkedip sevebiliyor...

    YanıtlaSil
  3. ne yapsınlar adamlar.
    herşeyleri var.her istediklerini alıyorlar yiyorlar,içiyorlar,geziyorlar.
    bundan iyisi şamda kayısı valla.
    ee sonra canları sıkılıyor.yapacak birşeyleri kalmıyor.ne yapalım diyor içlerinden birisi hadi ölelim
    adam ya taıyor kendini cumburlop yada boğuyo.işte değişik şekillerde eğlendiriyo kendini:)

    oysa benim türk mehmet amcam öylemi.akşam eve ekmeği nasıl götürecem diye düşünüyor.götürüncede bu onun en büyük mutluluğu oluyor.

    danimarkalıların yaptıklarına ayıracak vakti yok amcamın.:)

    YanıtlaSil
  4. Türkiye tabikide 127. sırada olur...hergün haberlerde yaşanan bir sürü olayla karşı karşıya kim mutlu olsun o halde :((

    YanıtlaSil
  5. mutlulukla intihar oraninin celistigini dusunmuyorum, aksine maddiyata doymusluk insani farkli yollara surukluyor
    maddi anlamada cok seyi genc yasta tatmis birinin tek tatmadigim sey olum, cok merak ediyorum dedigini soylesem herhalde aciklayici olur

    YanıtlaSil
  6. Suveyda yerinde bir yorum yapmış.
    Doğru yani.
    :-)

    YanıtlaSil
  7. Tabii diğer arkadaşların yorumu yerinde değil demek değil bu.

    YanıtlaSil
  8. Suveyda,
    bu sayfalara hosgeldin.
    Onlar maddi refahin zirvesindeler, biz cogu zaman ozeniyoruz fakat burda asil soru gercek mutluluk onlarinki mi? Bu da izafi bir durum.Kisiye ve sartlara gore degisiyor.

    YanıtlaSil
  9. Gamzeli,
    Haberi okuyunca bizim gerilerde oldugumuzu tahmin ediyordum ama bu kadar da degil yani. Bilmiyorum onlara ne zaman yetisiriz ekonomik anlamda?

    YanıtlaSil
  10. Murat
    Once hosegeldin diyorum.
    Mutlulukla intihar celismez diyorsun lakin mutlu insan neden canina kiysin diye bir soru geliyor akla ilkin. Tabii mutluluk derken ic dengesini yakalayamamis bir kisinin dedigin gibi icindeki huzursuzlugu bertaraf etmek icin degisik yollari denemesi olasi.
    Tesekkurler.

    YanıtlaSil
  11. Cenk Hocam,
    Sagolsun arkadaslar guzel yorumlar yapmis. Siz de yapilan yorumlari yorumlamissiniz :)
    Tesekkurler..

    YanıtlaSil
  12. aah inan bıkarlar bir süre sonra biliyor musun suatcım..
    daha da önemlisi herşey güzel de hani deriz ya ömrümüzden gidiyor stres falan diye..bence başka da bir zararı yok ...en büyük zararı bu bize yaşadıklarımızın...

    YanıtlaSil
  13. suat bey hoşbuldum teşekkürler.
    aslında bence mutluluk izafi bir durum değil.
    danimarkalılar refah düzeyleri sayesinde mutlu olabilirler ama bu zamana kadar görülmüşmüdür ki paradan maldan mülkten mutlu olanı.buda bir mutluluktur ama bir yere kadar.sanırım onlar o yere gelince intahar edip duruyorlar:)

    sevenlerin yoksa,sevdiklerin yoksa,palaşabileceğin bir şeyler yoksa bu mutluluk nereye kadar.vadesiz bir mutluluk göreceli değildir.kaynağı sevgidir,inanmaktır.bunlar olmazsa günün birinde mutlaka biter bu mutluluk.

    YanıtlaSil
  14. nedir zor olan???

    YanıtlaSil
  15. Baver Hocam,
    Insaninozunde var bu bikkinlik hali.Tatile gidersin evi ozlersin, eve gelirsin baska yerlerde olur aklin ilh.. Bu stres de az sey degil hani, cok yipratiyor bizleri.

    YanıtlaSil
  16. Suveyda
    Mutluluk zaten bu fani dunyamizda gecici, kalici olani obur tarafta.
    Mutlulugun izafi olmasini su anlamda kullaniyorum: iki kisi ayni yerde ayni guzellikler icinde, biri zevk aliyor-mutlu oluyor icinde bulundugu durumdan, digeri degil...

    YanıtlaSil
  17. Gamzeli,
    gorunen koy ekonomik refahin uzak oldugu yonunde fakat umitler devam ediyor :))

    YanıtlaSil
  18. Danimarkalilar en mutlu millet miymis?! Onlarin mutluluktan anladiklari ne acaba?
    Hayatimiz amacini ve anlamini "mutlu olmak" seviyesine indirgediler zaten. Ne istiyorsan yiyip iciyorsan, nerede istersen orada tatil yapiyorsan, ne istiyorsan aliyorsan.. Mutlusundur! Televolelerin gozunu seveyim!

    Insanlara bir mutluluk dayatmasidir gidiyor.. Mutlu olma sanati, yok bilmem ne psikiyatristinin hazirladigi falanca fismanca mutluluk recetesi.. vs vs.

    Kimse huzurdan bahsetmiyor... Mutlu olabilirsiniz ama huzurlu olamazsiniz. Huzurlu olmanin tek recetesi var. Ve huzur olmadan da mutluluk, acligi bastirmak icin mideye doldurulmus cakil taslari gibidir. Gecici bir tokluk hissi verir. Sonra hersey daha da kotu olur..

    YanıtlaSil
  19. Tahin,
    Huzur ve mutluluk arasindaki iliski bence de dogru. Kendini mutlu zannedebilirsin fakat oneli olan huzuru yakalayabilmek. Bu da maddi seylerle cevrili degil.

    YanıtlaSil