30 Eylül 2006

Ramazan,Mevlana



Ramazan geldi, hoş sefalar getirdi. Ruhumuzdaki yılgınlığa bir nebze çare olur inşallah. İki haftadır İstanbul-Ankara arasında mekik dokuyorum. Pazartesi günü arabayla gittik tekrar. Hendek civarında yoğun yağmurdan dolayı küçük bir frende arabamız kaydı, bariyerlere çarptık, Allahtan arkadan araba gelmiyordu yoksa bu satırları yazamayacaktım. Mevlam korudu bizi, verilmiş sadakamız varmış.
Perşembe günleri TRT 2'de "Düşünce İklimi" isimli bir proram yayınlanıyor. Fırsat buldukça izliyorum, tavsiye ederim. Bu haftaki programda Ramazan konuşuldu. İmsak'ın "tutmak" iftarın "açmak" anlamına geldiğini öğrendim. Ramazan'ın toplumsal belleğimizde nasıl bir yer edindiğine değinildi.
İstanbul'da Taksim'deki bir otelde kaldık, iftar için bir lokantaya gidip beklemeye başladık. İftar saatinde dışarı baktım, herkes dışarda. Oysa Trabzon gibi küçük yerlerde iftar saatinde hiç kimseyi dışarda göremezsiniz, oruç tutan da tutmayan da iftardan sonra dışarı çıkar. Bu bana garip geldi, tabii orası büyük şehir milyonlarca insan var.
Ramazan gelince hemen herkes eski Ramazanları hatırlar, belkide çocukluğumuzda yaşadıklarımız aklımıza gelir, o günlerin ruhumuzda bıraktığı derin ve tatlı izleri hatırlarız. Niye geleceğe değil de hep geçmişe bakarız bu anlamda? Geçmişte yaşadığımız güzel anların gelecekte yaşanacak güzelliklere teminat veremeyeceği için mi, yoksa insanın elinde-belleğinde olana daha yakın oluşundan mı?
Son olarak Hz. Mevlana'nın Ramazanla ilgili birkaç sözüne yer vereyim:

--"Oruç ayına girdiğin zaman, o aya kavuştuğun için Hakk'a şükrederek, sevinerek, neşeli olarak gir! Çünkü Ramazanın gelişinden üzülenlere, gamlılara oruç haramdır. Onlar, oruca layık değillerdir."
--"Sen vahdet denizinden ayrı düşmüş bir damla gibisin. Sen aslına nasıl ulaşacaksın? îste oruç, sel gibi, yağmur gibi seni alır, denize ulaştırır."
--"Oruç, Allah'ın has kullarına Hz. Süleyman'ın saltanatını bağışlayan bir yüzüktür, yahut da taçtır. Onu ancak seçkin kullarının başlarına giydirir."
--"Oruç, can gözünün açılması için bedenleri kör eder. Senin gönül gözün kör de, o yüzden kıldığın namazlar, yaptığın ibadetler sana o aydınlığı vermiyor, hakîkati göstermiyor."
--"Sen, göklere çıkmak, Mi'rac etmek sevdasındaysan, şunu bil ki, oruç, senin önüne getirilmiş bir Arap atıdır."

19 yorum:

  1. Rabbim oruc&ibadetlerimizi kabul eder insaallah. Gecmis olsun. Allah c.c. sizi ve ailenizi kazadan beladan korusun ins.

    Evimizde sadaka kutumuz var. Kumbara gibi,kucuk buyuk yeni mal aldigimizda, yola cikacagimizda ve diger zamanlarda cocuklarla birlikte elimize gecen bozuklari surekli atiyor biriktiginde toplu olarak ihtiyac sahiplerine veriyoruz. Bunu yapmaya basladigimizdan beri bir cok belanin def olduguna bizzat sahit oldum. Ayrica sabah&aksam okunmasi gereken ozel dualar var. Dosyayi su an pc de mevcut hatadan dolayi acamiyorum. Hallettigimde yayinlarim ins. Hepimiz nasipleniriz..

    Eski ramazanlari ariyoruz bence cunku eskiden oruca hurmet vardi. Her hangi bir ozur ile oruc tutamayanlarin bu aya saygisi vardi. Oruc tutmayanlar niyetlilerin onunde yemezlerdi. Gizli yerlerdi. Gayri muslimler bile oruca hurmet ederdi. Zamanimizda ise muslumanlarin onunde umumi yerlerde cekinmeden yeniliyor iciliyor. Ramazan gunlerinde lokantalarin kapali olup iftar sonrasi isledigini gorsek memnun olmaz miydik acaba?

    selam ve dua ile..

    YanıtlaSil
  2. Bugüne kadar hiç görmemiştim:İş için bir arkadaşın işyerine uğradığımda O ve efradı açıktan sigarasını ve çayını içiyordu umursamazca.
    Gelenlere de "niyetli misiniz" diye soruyorlardı tabii.
    Ne kadar rahatlamışlardı.
    "Gayrı müslimler bile saygılıydı eskiden" demek zorunda kaldım.
    Anlamadılar galiba...

    YanıtlaSil
  3. merhaba Suat bey,
    geçmiş olsun.ALLAH korumuş.ne derler böyler durumlarda: verilmiş sadakanız varmış.
    ALLAH beterinden korusun.

    Eski ramazanlar değilmi.gittikçede eskiyi daha çok arayacağız gibime geliyor.geçenlerde kardeşime konuşuyorduk gene bu konu hakkında.bu sene sanki herşeyde bir eksiklik var.en basitinden televizyonlardaki programlar gibi eskisi gibi sıcak ve içten değil.işte laf olsun diye yeri dolsun diye konulmuş cinsten.siizn söylediğiniz programa da bakacam inş.
    kaç kişiye şahit oldum.bu sende tutarım da bir daha tutmam heralde diye söyleyene.bir günlük açlığa bile dayanamıyoruz.Ki Allah bu kadar yardımcı olurken.
    ALLAH bizleri doğru yoldan ayırmasın. (amin)
    sağlıcakla kalın...

    YanıtlaSil
  4. evet fırsat buldukça düşünce iklimini ben de seyretmeye çalışıyorum.
    bu arada mevlana'nın sözlerini aktardığınız için de teşekkür ederiz.

    YanıtlaSil
  5. Sizinde Ramazanınız Hayırlı Olsun...

    YanıtlaSil
  6. Suat hocam,
    Öncelikle bereketli bir ramazan geçirmenizi temenni ediyorum.İşlerinizde kolaylıklar diliyor,geçirdiğiniz kazadan dolayı geçmiş olsun diyorum.Allah beterinden saklasın.

    "Bir elin verdiğini,diğer el bilmemeli."Sadaka muhakkak belaları def eder.Efendimiz böyle buyurmuşlar(sav).
    Selametle efendim...

    YanıtlaSil
  7. Suat; İşte bir alıntı: (nette dolaşıyor)

    "Osmanlılar zamaında Ramazan günlerinde tebdil-i kıyâfet ile, pek
    çok zengin, hiç tanımadıkları mıntıkalardaki bakkal, manav
    dükkânlarına gider, onlardan Zimem Defteri ' ni (veresiye defteri)
    çıkarmalarını isterlerdi.
    Baştan, sondan ve ortadan rastgele sahifelerin toplamını yaptırıp,
    miktarını ödedikten sonra;
    "Bu borçları silin! Allah kabul etsin!" der, kendilerini
    tanıtmadan çeker giderlerdi.
    Borcu ödenen, borcunu ödeyenin kim olduğunu; borcu sildiren,
    borçtan kimi kurtardığını bilmezdi...
    Gizli verilen nâfile sadakanın, açıktan verilen nâfile sadakadan
    yetmiş kat dahâ sevâp olduğunu bilen zevât, yardımlarını mümkün
    olduğunca gizliden yapmaya gayret ederdi. Ecdadımız sağ ile
    verdiğini, sol elinden bile gizler, yaptıkları iyilikleri unutur
    giderlerdi.
    İtalyanların "askıda kahve " olayı geziyordu net'te bir ara,
    ecdadımız bu konuda da daha ilerisini zaten yapmış.
    Çok asil bir millet ve atalara sahibiz."

    Geçmiş olsun dileklerimle...

    YanıtlaSil
  8. Oncelikle gecmis olsun Suat hocam, Allah kazadan-beladan korusun cumlemizi inshallah.

    Ramazanla ilgili Mevlana hazretlerinin sozlerini yazmaniz cok iyi olmus, Allah razi olsun.

    Vaktiniz olursa Nurbaki hocanin sitesini de bir ziyaret edin derim: www.nurbaki.com Ramazan ve Orucla ilgili guzel yazilar var.

    Tekrardan herkese hayirli ramazanlar..

    YanıtlaSil
  9. Vallahi çok çok geçmiş olsun sizlere..Gerçektende Ramazan Mübarekte allah kormuş sizleri..Allah'a emanet olun...Hoşçakalın...

    YanıtlaSil
  10. Ladybird,
    evdeki kumbara fikriniz çok hoşuma gitti.Açıkçası bozuklukları evde kızıma veriyordum cüzdanına koysun diye, bundan sonra sizin belirttiğiniz gibi yaparız inşallah. Bu Ramazan konusunda sıkıntılıyım. Ankara'ya büyük şehire geldik, buralarda pek hürmet görülmüyor. Oysa kimse zorla oruç tutacak değil ama, neyse..Sağlıcakla kalın.

    YanıtlaSil
  11. El-veda,
    önce hoşgeldin diyorum.
    Maalesef birbirimize olan saygımız kalmadı gibi birşey, üzülmemek elde değil. Bu konu açılınca sizin de dediğiniz gibi gayrimüslimlerin bu konudaki hassasiyeti akla geliyor. Bizde eksik olan birşeyler var hala, maalesef...

    YanıtlaSil
  12. Suveyda,
    güzel dileklerin için teşekkür ederim. Her Ramazan'da ben de birtakım eksiklikler hissediyorum.Oruç tutma konusuna gelince, açıkçası bugüne kadar hiç aksatmadım fakat yazıya da eklediğim Mevlana'nın sözlerini okuyunca orucun önemini daha iyi kavradım. Sanırım insanlara anlatmak lazım, bilgi olunca gerisi de gelir inşallah.

    YanıtlaSil
  13. Hicanka
    rica ederim. Düşünce İklimi gerçekten iyi ve seviyeli bir program. Program bitince kendinizi mutlu ve birşeyler öğrenmiş hissediyorsunuz.

    YanıtlaSil
  14. Gamzeli,
    teşekkür ederim, sizin de Ramazanınız güzel ve mübarek olsun.
    Kaza anında olayı tam idrak edemedim ama daha sonra aklıma gelince gerçekten de ürperdim.

    YanıtlaSil
  15. Emircan,
    amin, cümlemize..Sadaka, hiç de yabana atılacak bir konu değil. Az-çok elimizden geleni yapmak lazım sanırım.

    YanıtlaSil
  16. Deepness,
    yazı için teşekkür ederim, güzeldi. Okuyunca şunu düşündüm: böyle bir ecdadın nesliyiz-torunlarıyız ama bize ne oldu da bu hallere düştük. Düştük de şimdi başka milletlere gıpta ediyoruz, onların güzel davranışlarını anlatıp duruyoruz.

    YanıtlaSil
  17. Tahin, teşekkür ederim. Senin de Ramazanın mübarek olsun. Nurbaki Hocayı okumayı çok istiyorum ama şu ana kadar kısmet olmadı. İnşallah fırsat bulunca okurum. Hz. Mevlananın sözleri beni derinden etkiledi. Orucun bu kadar kıymetli olduğunu bilmiyordum, inşallah okuyanlara da faydalı olmuştur.

    YanıtlaSil
  18. Ben de el-vedayım,ama yukardaki arkadaş kim bilemedim?

    YanıtlaSil
  19. Elveda,
    aranızda bir çizgi var:))
    neyse hoşgeldin bu satırlara...

    YanıtlaSil