20 Mayıs 2014

Görünmeyen Dünyanın Gizemleri

Bir önceki yazıda Süper Sicim Teorisi'nden bahsetmiş ve atom altı evrenlere seyahat etmiştik. Bu yazıda ise yüksek hızlı kameralar ve elektron mikroskopu yardımıyla çekilen görüntülerden oluşan muhteşem bir dünyaya girmiş olacağız.

 
Organizmaların nasıl büyüdüğünden gezegenimizin hareketine, vücudumuzun her yanındaki yaratıklardan ömrünü kirpiklerimizde!! geçiren canlılara, DNA sarmalını oluşturan karbon atomlarından belki de ilerde tıkalı damarlarımızı açabilecek mikro canlılara kadar birçok şeyi bu teknolojilerle görebiliyoruz.


Bilimin geldiği bu nokta, ileriki yıllarda hayal dahi edemeyeceğimiz bir çerçeveye bizi taşıyacak gibi görünüyor. Belki de yakın zamanda bu nano robotlar, kanser hücreleri üzerine giderek onları imha edecek. Yapay organların üretiminden bahsediliyor. Tabii şu da bir gerçek ki, tıp ne kadar ilerlese de yeni hastalıklar ortaya çıkacak. İnsanoğlunun uzun yaşam/ölümsüzlük peşinde koşması aslında çok eskilere dayanmakla beraber ne kadar uğraşsak da bu ölümlü bedenle yeryüzünde fazla kalamayacağız:)

Şimdi Louie Schwartzberg'in güzel görüntülerle bezeli TED Konuşması:
 

Mobil cihazlar için link: http://www.ted.com/talks/louie_schwartzberg_hidden_miracles_of_the_natural_world/transcript?lang=tr

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder