11 Mayıs 2014

Süper Sicim Teorisi (Super String Theory)

Evrenimizdeki, atomlardan büyük yıldızlara kadar, herşeyi açıklayabilecek bir teori var mı? Einstein, Genel İzafiyet Teoremi'yle biraz yaklaşmış fakat kütleçekim yasası herşeyi açıklayamıyor.

Kütleçekim Yasası

Bu yasa büyük ölçekli yapılara uygulanabiliyor, dünyamızın nasıl olup da güneşten etkilendiğini ve uzayda savrulmadığını anlatabiliyor. Fakat Atomik ölçekteki Kuantum Mekaniği'ne cevap veremiyor.

Son yıllarda öne sürülen Süper Sicim Teorisi, bu iki teoremi birleştiren, evrenimizin tüm yapılarının temel taşını açıklamayı öngören ve evrenin 11 boyutlu olduğunu ileri süren bir teori.
Sicim teorisi-1


Sicim Teorisi-2















2005 yılında yapılan aşağıdaki TED konuşması, konuyu oldukça güzel bir şekilde anlatıyor...

(ios cihazlar için link: http://www.ted.com/talks/brian_greene_on_string_theory#t-93987

Konuşmanın sonunda Cern'de yapılacak Tanrı Parçacığı (Higgs Bozonu) deneyinden bahsediliyor. Bahsekonu Büyük Hadron Çarpıştırıcı'sı geçen yıl tamamlandı ve deney yapıldı fakat deney sonuçlarından henüz haberimiz yok.
Bu sicim teorisini ilk duyduğumda, ölüm anında ruhumuz bu iplerin oluşturduğu bir tünelden mi öbür aleme (paralel evrenler??) geçiyor diye düşünmeden edemedim. Allah bilir tabii. Zira Karadelik'lerin başka evrenlere açılan kapılar olduğu düşünülüyor. Bu da başka bir yazı konusu olsun.


4 yorum:

  1. Harika bir konuşma, muhteşem olasılıklar ve hayalgücünün sınırlarını zorlayan gerçekler! Çok Teşekkürler!

    YanıtlaSil
  2. Şahsen 'ruh' adını verdiğim soyut kavramın varlığına inanmıyorum. Beni böyle düşünmeye iten basit bir soru: 'Bir insan diyelim ki bir kaza geçiriyor ve bitkisel hayata giriyor, dolayısıyla yaşıyor. Fakat artık o bildiğimiz insan değil. Öyleyse, ruh nereye gidiyor?'

    YanıtlaSil
  3. Eğer ruh yoksa ölen bir kişinin bedeni niye canlılık göstermiyor ? Bitkisel hayattaki birinin sadece kalbi çalışıyor. Insanı sadece fiziksel bedenle tanımlayamayız, aşkı nasıl açıklarsın o zaman?

    YanıtlaSil