05 Mayıs 2014

Hıdırellez Günü

Yarın-6 Mayıs- Hıdırellez günü. Kadim bir gelenekten gelen bu günde Hızır(as) ve İlyas (as)'ın yeryüzünde buluştuğuna inanılıyor. Miladi takvimde 6 Mayıs, Rumi takvimde ise 23 Nisan günü.

 5 Mayıs gecesi kış mevsiminin bitip sıcak yaz günlerine başlanacağına inanılıyor. Köken olarak Anadolu,Ortaasya,Mezopotomya iddiaları var. Bugün, Hristiyanlarca da baharın ve doğanın uyanmasının ilk günü olarak kabul edilir: Ortodokslar Aya Yorgi, Katolikler St Georges günü olarak kutluyor.



Hıdrellez kutlamaları genel olarak yeşillik, ağaçlık alanlarda, su kenarlarında, bir türbe ya da yatırın yanında yapılıyor. Bu gibi yerlere bu nedenle Hıdırlık da denir(ör.Ankara'da böyle bir yer var).Halkımız arasında gül ağacının altına dileklerini şeklen yaparak koyunca bir sonraki seneye kadar olacağı inancı var. Ayrıca ateşin üzerinden atlamalar vs. Bence bu, geçmişten gelen şaman kültürden kaynaklanıyor.

 
 
Annemin anlattıklarından hatırladığım kadarıyla Trabzon'da mayıs ayında inekler denize sokulur ve bu sayede tüm sene hastalıklardan uzak olunacağına inanılırmış. Uzak geçmişten gelen örf ve ananelerden kurtulmamız mümkün değil fakat en azından herhangi bir beşerden birşey istenmeyeceği, sadece ve sadece Allah'dan istememiz gerektiği bilincine ulaşmamız gerek.
 
 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder