13 Kasım 2006

Hayati Bir Konu!!



Bugunku konu trafikle ilgili olacak. Hergun hayatimizi ortaya koyarak araclara biniyor-suruyoruz. Kazalari gordukce-duydukce icimiz parcalaniyor fakat kurallara uymuyoruz. Turkiye'de yilda ortalama onbin insanimizi bu yuzden kaybediyoruz. 5-6 yil once 'Ileri Suruculuk Teknikleri' isimli bir gunluk bir egitim almistim. Ogleye kadar teorik bilgiler edindik. Hoca sordu:' aksamleyin karsidan uzunlari yakmis bir arac geliyor, ne yaparsiniz?' Cevap verdim : 'once sellektor yapariz, kapatmayinca biz de uzunlari yakip ustune bir de karsidaki sofor icin guzel sozler sarfederiz :))'. Hoca haklisin dedi, maalesef cogumuz boyle yapiyoruz fakat burda onemli olan tehlikeyi iki katina cikarmamak, o yuzden biz uyarimizi yapip kisalara devam etmemeliyiz.
Ogleden sonra pratige gectik, 50 km hizla giderken panik fren yaptik ve istenen mesafede duramadigimizi gorduk. O gunden sonra emniyet kemeri takma ve trafikte guvenli arac kullanma konusu aklimdan cikmadi hic. Isim geregi yillardir yollardayim, dag-tepe geziyorum, en tehlikeli sarp yollarda da gittim. Kursta anlatilanlari elimden geldigince uyguluyorum, tabii hatalarimiz olmuyor degil. Anlatmak istedigim, trafikte hayatimizi ortaya koyuyoruz, bir kaza - Allah korusun- ya olumle ya da yaralanmayla sonuclaniyor. O yuzden cok dikkatli olmak durumundayiz, hem kendimiz icin hem karsimizdaki icin.
Bu arada, Ankara'da, trafik kurallarinin cokca suistimal edildigini uzulerek soylemek istiyorum. Kirmizi isikta durmak insanlara ceza gibi zor geliyor. Serit ihlalleri, saygisiz davranislar vs...
Diger toplumsal sorunlarimizda soyledigim gibi burda da, ailede baslayacak ve ozellikle ilkogretimde verilecek egitimin ciddi katkisi olacagi inancindayim. Tum cocuklar buyuklerini taklit ettigi icin onlara guzel ornek olmak durumundayiz. Bunun dogru oldugu bilincini simdiden vermek lazim, aksi takdirde buyuklerinden neyi gorurse ilerde aynisini yapacaklar. Sozumuzu 'Allah hepimizi kazalardan korusun' diyerek bitirelim.

18 yorum:

  1. Istanbul'da uc seritli bir yoldayiz. Trafik her zamanki gibi gurultulu.. Orta seritte giden arabanin yolcu tarafinda oturan kisi kapisini acti, zorla yol aldi ve gaza basti gitti. BU goruntu beni sok etmisti. Normalde Ist'da yol istemek icin sinyal disinda herseyin kullanildigini biliyordum ama bu cok tehlikeli bir hareket.

    Bu yaz tramvay yoluna cikan ara yolda kirmizi isikta bekliyoruz.. arkadaki kamyon soforu bekledigimiz icin neredeyse inip bizi dovecek sanmistim. Oyle bir korna caliyor selektor yakiyordu ki anlatamam.

    17 yasindan beri direksiyon salliyorum ancak Ist'da araba kullandigim sayilidir.. Tr'den gelenler Ankara'daki minibus soforleri gibi araba kullandigimi soyleselerde yogun saatlerde cesaret edemiyorum :)

    Sonuc; Tr'de stres toplamak icin yola cikiliyor, Londra'da ise stres atmak icin..

    YanıtlaSil
  2. Allah hepimizi korusun kazalardan , ne kötü yaaa...

    YanıtlaSil
  3. Ladybird,
    Son cumlen cok iyi. Ben de arabayi stres atmak icin tercih edenlerdenim, kullanmak hosuma gidiyor fakat oyle gorunuyor ki, bizim yollarimizda cile kupune donusuyoruz..

    YanıtlaSil
  4. Flood,
    az once sitene baktim, 5-6 aydir yaziyormussun fakat haberim yokmus, bu sayfalara da bakiyor ama yorum yazmiyordun. Neyse hosgeldin diyim sana ve tabii gecmis olsun. Kendine iyi bak...

    YanıtlaSil
  5. Gamzeli,
    amin. Bir anlik yasanan seyler, aninda olup bitiyor ve biz noluyor demeye bile firsat bulamiyoruz. Verilmis sadakalar ve alinan hayir dualari -eger ecel kapimizi calmamissa- bize yardimci oluyor.

    YanıtlaSil
  6. suatçım küçük çocukların herşeyi büyüklerden gördüğü gerçeğini vurgulaman önemli. kaldı ki yetişkinlerin bile şu hız, araba ve sair konulardaki heyecanı göz önüne alındığında...
    * Ankara iyi hoşta, hani istanbul'u hiç bilmesen neyse diyeceğim. ama buraları da biliyorsun. istanbul daha beter değil mi dostum ?

    YanıtlaSil
  7. öncelikle duanıza amin diyorum.
    babamın bir sözü vardır,ne zaman kazalardan,trafikten laf açılsa bunu söyler.sadece bizim doğru kullanmamız,kurallara uymamız yeterli değil,karşındakinin hatalarınıda görüp,onlardanda korunmak önemli kaza yapmamak için.bu ne kadar zor aslında.hem doğru kullanma,kurallara uyma gayreti,hem de karşıdakinin tepkilerini ölçüp anlıyabilme yeteneği..:)
    Allah yardımcımız olsun.

    YanıtlaSil
  8. Çok doğru size katılıyoum...Mail olarak gelmişti sadece 2 saniyede herşey olup bitiyor...İçim ürpermişti doğrusu...

    YanıtlaSil
  9. Bavercigim,
    haklisin, Istanbul'un trafiginden nefret ediyorum, kuyruklardan falan fakat orda suruculer seri araba kullaniyor, yol acikken trafik durmuyor. Burda ise yol acik, amcam-teyzem kapatmis solu tin tin gidiyor, o yuzden dedim. Yoksa Ankara'daki trafik degil...

    YanıtlaSil
  10. Hale,
    bu sayfalara hosgeldin. Babanizin dedikleri dogru. Ben bunu satranctaki hamlelere benzetiyorum. Bir sonraki degil, daha sonraki hamleleri-suruculerin hareketlerini de gozlemlemek lazim.

    YanıtlaSil
  11. Gamzeli,
    bazen dusunuyorum da, binmisiz demirden aletlerin icine,gidiyoruz. Bazi gencler sanki pc oyunu oynar gibi dusunuyor fakat trafikte-hayatimiz sozkonusu oldugunda bonus yok ki!!

    YanıtlaSil
  12. İlk araba sürüşlerimde şunu söylerdi ustam. "Trafiğe çıktığında,senin dışındaki tüm sürücüleri deli kabul edeceksin"
    Türkiye şartlarında doğru bir uyarı diye düşünüyorum.
    Bu yazı vesilesiyle geçmiş zamanda yaptığım ilginç bir kazam aklıma geldi,blogumda yayınlayayım bari.

    YanıtlaSil
  13. Cenk Hocam,
    Ustaniz cok dogru soylemis, belki o zaman mecazi anlamda soylemis ama kelimenin tam anlamini verebilecek ornekler var maalesef.

    YanıtlaSil
  14. Ingiltere'de durum elbette Turkiye ile karsilastirilamayacak kadar duzgun cok sukur ama bunun -bence- en onemli sebebi agir cezalar.

    Kucuk bir ornek vereyim: Yollarda hiz kameralari vardir. Sehir ici trafiginde hiz 30 mile, yayalarin olmadigi yollarda 40, zaman zaman da 50 mile.

    Kameralar yollara ilk yerlestirildigi zamanlarda suruculer kameralarin nerelerde oldugunu bilmedikleri icin surekli dikkatli gitmek zorundaydilar. Daimi dikkat gostermeyenler, yerini bilmedikleri kameralara yakalanip ceza odedikce devlete dava actilar! Bu davalarda suruculer hakli bulundu ve yollara, kameralardan bilmem kac yuz metre once kamera oldugunu gosteren isaretler konulmasina karar verildi.

    Su anda, hiz siniri maksimum 40 mile olan yolda ilerlerken, kameraya yaklastiginiz sirada kamera oldugunu gosteren isaret panolarina rastliyorsunuz.

    Peki bu, Ingiltere'de ne anlama geliyor.

    Maksimum hizi 40 mile olan yolda siz 40 ile ilerlerken, diger suruculer 50-60-70 ile vinnn diye yaninizdan geciyorlar ve hatta yavas (!) kullaniyorsunuz diye size artistik hareketler (!) yapiyorlar. Sizi saglayip onunuze geciyorlar ancak az otede kamera uyari tablosunu gordukleri icin frenlere asiliyorlar! Eger ki siz arkadan hizli geliyorsaniz ve kamera uyari isaretini gormediyseniz, onunuzde hizla fren yapan suruculerin tehlikeli hareketleri sebebiyle ve tabii kendi hataniz olan hizli surusunuz sebebiyle de kazaya maruz kalabilirsiniz!

    Devlet simdilerde bu duruma guzel bir cozum bulmak uzere:) Iki kamera arasinda hiz yapan ancak kameralara yaklasinca hizini dusurup kameraya yakalanmaktan kurtulanlar, yeni sistemin gelisi ile kurtulamayacaklar. Cunku kurulacak sistemle iki kamera arasindaki sureniz ve 40 mile ile gitseniz iki kamera arasi gidis sureniz hesaplanacak. Diyelim ki iki kamera arasini 40 mile ile giderseniz 5 dakikada almaniz gerekiyorken,siz arada hiz yapip kameralara yaklasinca fren yaptiginiz icin 2 dakikada aldi iseniz otomatikman cezayi yiyeceksiniz:)) Trafik canavarlarina gecis yok yani.

    Diyecegim o ki; bu ulkede de bu kadar ciddi ve mutlaka toplanan trafik cezalari olmasa, burasinin da Turkiye'den bir farki kalmaz. Ve tabii buradaki ciddi trafik cezalari Turkiye'de uygulanabilse, Turkiye'nin de trafik sorunu buyuk oranda cozulur.

    YanıtlaSil
  15. Tahin,
    Ben egitimden dem vurdum ama sen cok haklisin. Sonucta insani zayif noktasindan vuracak bir onlem daha gecerli gibi gorunuyor. Fakat burda da su one cikiyor: radar cezalari artirildi Turkiye'de, bunun insanlar uzerindeki etkisi yadsinamaz lakin bu sefer de verilen rusvetlerin miktari artti!! Bugun konustuk, arkadasin biri 170 ile radara girmis, 225 ytl ceza yedi, 50 ytl ile kurtardi!! Temiz polisleri tenzih ederim fakat manzara boyle...

    YanıtlaSil
  16. topa girmeyecektim ama bugunku yasadiklarimdan sonra girmeden duramadım.
    sırf su trafik yuzunden sevdigim sehirden gidesim var.
    o derece yani.

    YanıtlaSil
  17. Rehavet,
    Oncelikle hosgeldiniz. Herhalde Istanbul'da yasiyorsunuz :p
    Oranin trafigi insani stres icinde birakiyor, omur tuketiyor...

    YanıtlaSil
  18. Amin Suat kardeşim. Aman kendine çok iyi bak...

    YanıtlaSil